wpid-img_8896.jpg

«Ми віримо, що молитва тисяч православних, що беруть участь у Всеукраїнському Хресному ході, буде почута Господом» – архімандрит Віктор (Коцаба)

Розпочався Всеукраїнський Хресний хід, який пройде єпархіями Української Православної Церкви з молитвою за Україну. 3 липня він вирушив на сході держави — зі Свято-Успенської Святогірської Лаври. На заході — зі Свято-Успенської Почаївської Лаври  - він розпочнеться 9 липня. 27 липня, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі та пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, ці Хресні ходи зустрінуться у м. Києві на Володимирській гірці і разом пройдуть до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де будуть звершені урочисті Богослужіння. Хресні ходи супроводжуватимуть чудотворні ікони Божої Матері — «Почаївська» і «Святогірська» та інші шановані святині. Хресний хід, з благословення Предстоятеля Української Православної  Церкви, пройде всією країною. Як сказано у Зверненні Його Блаженства щодо цієї  молитовної акції, «Хресна хода фактично об’єднає Україну, бо Православна Церква завжди виступала і є зараз такою силою, що єднає всіх людей нашої країни». Прокоментувати цю історичну подію  ми попросили главу Адміністративного апарату Київської  Митрополії архімандрита Віктора (Коцабу).

- Отче, розкажіть про мету і завдання цієї Хресної ходи.

- Мета Хресного ходу одна - це молитва за мир, за єдність і взаєморозуміння в Україні. Хода об’єднує багатьох наших вірян у всіх регіонах, і треба прикласти немало зусиль, щоб пройти майже через всю територію нашої України з Заходу і Сходу, і прийти в серце України – Києво-Печерську Лавру. Протягом цього періоду помолитися і попросити Божої допомоги у Цариці Небесної для нашої країни, тому що у важкі часи нашої історії Вона завжди чула наші молитви. І сьогодні, в цей складний час для нашої держави, ми молимось, щоб Матір Божа не лишила нас і була з нами в нашій скруті, скорботі  і об’єднала всіх в загальній єдності.

- Хресні ходи – давня традиція Церкви?

- Так. Хресні  ходи в нашій Церкві традиційно відбуваються в різні періоди року і мають локальне значення. На заході України -  з Почаєва і в Почаїв, на Поділлі, на Буковині чи на Київщині – у кожному регіоні є свої хресні ходи,  присвячені паломництву до святинь та на  честь різних  церковних  свят. Але кожна хресна хода має на меті молитовне єднання, щоб Господь почув чаяння вірян. Історія  Церкви  знає хресні  ходи, які  проходили в  часи  лихоліть,  політичних негараздів або епідемій, природних катаклізмів. Цьогорічна Всеукраїнська Хресна хода, до якої Блаженніший Митрополит Онуфрій запросив приєднатися всіх, хто може, також покликана об’єднати всіх у молитві. Ми віримо, що молитва не тільки двох і трьох людей, за словом Христа, буде почута Господом, але  при участі великої кількості християн, які жертвують при  цьому часом, силами і навіть здоров’ям – тим паче.

- Тобто, можна сказати, хресна хода - це сугуба молитва, це поєднання фізичних і духовних сил, духовна мобілізація, яка присвячена якомусь великому проханню до Господа?

- Так-так, це концентрація фізичних і духовних сил людини. Ми знаємо, що в різні історичні періоди Господь чув людей і надавав те, про що просили, коли вони у єдності звертались до свого Творця, Він завжди допомагав їм у скруті. Багаторічна історична практика це підтверджує.  Історія вказує на те, що коли люди моляться всім миром, Господь їх чує. І цього разу Господь нас не залишіть і допоможе нам своєю милістю і щедротами.

- Ми живемо в час інформаційного напруження, яке не завжди носить мирний характер. Знайдуться мас-медіа, і вже є таки інформаційні джерела, які викривлено коментують цей хід під політичним ракурсом. Що можна зробити, щоб запобігти таких оцінок?

- Насправді, дуже прикро і боляче чути таке, але ми живемо в такий час, коли добрі богоугодні справи компрометуються. Коли люди збираються для того, щоб хресною ходою пройти від великої святині до святині і приурочити цю ходу до спільної справи миру, любові, прощення, знаходяться сили, яким  це не подобається. Віруючі Української  Православної Церкви  жадають остаточного миру на Україні. Але сили, які по-своєму вбачають і коментують цей захід, працюють не на єдність, не на посилення, зміцнення нашої держави, а на її роз’єднання. Це особи, які, на  жаль,  не можуть називатися патріотами і українцями. Вони компрометують  поняття «вірність державі і її народу».

- Отче, скажіть, будь ласка, інші  віруючі можуть підключатися до ходи у процесі пересування на певному відрізку маршруту? Адже і фрагментарна,  короткострокова участь у Хресній ході також приймається Господом?

- Кожна людина має можливість долучитися до Хресного ходу у міру  своїх  сил  і  можливостей. Хтось налаштований пройти весь маршрут, і таких людей чимало, інші можуть пройти певний відрізок  шляху. На офіційному сайті розміщена інтерактивна карта, на якій зображено чітко відпрацьований маршрут Хресної ходи, розписано кожний день з зупинками на обід, ночівлю. Тому кожна людина, яка бажає долучитися до хресного ходу, може легко визначитися, де і коли вона зможе приєднатись до цієї молитовної акції. Це буде внесок в загальну справу нашої молитовної ходи. Але  якщо нема такої  можливості, можна  молитовно  поєднатися  у домашній  молитві, можна  допомогти  харчуванням  чи запросити хрестоходців  до себе  на ночівлю – це також велика  жертва Богові і людям.

- Чи можна сказати, що Хресна хода – це своєрідний  духовний  подвиг?

- На ваше питання процитую слова Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який  у своєму Посланні щодо цього говорив так: «Хресний хід — це не просто наш духовний подвиг. Це усвідомлена, вольова дія кожної християнської душі, яка на ділі слідує євангельським заповідям… Ми повинні, відкинувши гнів, ненависть, злобу, озброївшись любов’ю та прощенням посилити свій подвиг молитви: щоб припинились литись материнські сльози, щоб діти не залишались сиротами, жінки — вдовами, аби молодь не ставала інвалідами, щоб наші міста і села не були зруйновані, а домівки — покинуті. Саме така мета Всеукраїнського Хресного ходу — ходи миру, любові та молитви за Україну».

Бесіду записав Сергій Герук,
пресс-служба Київської Митрополії

© 2013–2014 Офіційний сайт Київської Митрополії Української Православної Церкви

Передрук матеріалів тільки за наявності посилання

Зворотній зв'язок info@mitropolia.kiev.ua